Üniversitemizde “15 Temmuz ve Kimlik İnşası” Başlıklı Konferans Gerçekleştirildi

 

Üniversitemiz, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında “15 Temmuz ve Kimlik İnşası” konulu bir konferansa ev sahipliği yaptı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümünde düzenlenen etkinlikte konuşmacı olarak üniversitemizin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Fatih Kanter yer aldı. Konferansa Kilis Valisi Tahir Şahin, 11. Tugay Hudut Komutanı P. Kur. Albay Ersin Özbalcı, Rektörümüz Prof. Dr. Zekeriya Akman, protokol üyeleri, üniversitemiz akademik ve idari personeli, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile geniş bir izleyici topluluğu katıldı.

Etkinlik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Rektörümüz Akman, açılış konuşmasında, 15 Temmuz’un milletimizin demokrasisine ve bağımsızlığına yönelik açık bir ihanet olduğunu vurguladı. 

O gece milletimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde iman ve cesaretle dünyaya örnek bir direniş sergilediğini belirten Akman, “Gaflet tembihle; cehalet eğitimle giderilebilir; ama ihanetin ilacı yoktur.” sözleriyle tehlikenin boyutuna dikkat çekerek, 15 Temmuz’un unutulmaması, unutturulmaması ve doğru bir bilinçle yeni nesillere aktarılmasının önemine  değindi.

Prof. Dr. Kanter, “15 Temmuz ve Kimlik İnşası” başlıklı konuşmasında, millî kimlik ve toplumsal bellek kavramları üzerinde durdu. Bireysel kimlik ile toplumsal kimliğin nasıl örtüştüğü konusunu irdeleyen Kanter, bu süreçte ortaya çıkabilecek tehlikelere işaret etti. Cengiz Aytmatov’un eserleri üzerinden “mankurtlaşma” kavramına değinerek kültürel değerlerin yitirilmesi riskine dikkat çekti. Bu kapsamda millî kimliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için toplumsal hafızanın canlı tutulmasının önemine vurgu yaptı.

Kimlik inşası sürecini tarihî örneklerle somutlaştıran Kanter, Milli Mücadele Dönemi’nden ve Kırgız edebiyatının önemli bir destanı olan Manas Destanı’ndan örnekler paylaştı. Tarihsel kahramanlık hikâyelerinin ve destanların ortak bir millî kimlik oluşturmada oynadığı rolü vurgulayan Kanter, 15 Temmuz 2016 gecesi milletçe sergilenen destansı direniş ruhunun da bu kimliğin günümüzdeki en canlı örneklerinden biri olduğunu belirtti.

Konferansın sonunda Kanter’e katkılarından dolayı teşekkür belgesini Rektörümüz Prof. Dr. Zekeriya Akman takdim ederken; “15 Temmuz Karma Sergisi”nde emeği geçen Geleneksel El Sanatları Bölümü Öğretim Elemanlarına teşekkür belgelerini Kilis Valisi Tahir Şahin takdim etti.