Üniversitemizde “Şiir Dizelerinden Şair Müzelerine” İsimli Proje Gerçekleştirildi
Üniversitemizde, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Üniversite Öğrenci İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında, Dil ve Edebiyat Topluluğunca, “Şiir Dizelerinden Şair Müzelerine” konulu proje gerçekleştirildi.
“Şiir Dizelerinden Şair Müzelerine” isimli projenin birinci etkinliğinde, Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Fatih Kanter’in sunumlarıyla “Ahmed Arif ve Hasretinden Prangalar Eskittim” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Kanter, Ahmed Arif’in hayatından, edebî dünyasından, hayatının nasıl şiirlere yansıdığından, şiirlerinden ve şiirlerindeki imgelerden bahsetti. Ayrıca Ahmet Arif’in umudu, hasreti, doğayı, insanı, toprağı; dünü, bugünü, yarını kısacası Anadolu’nun bütün kutsallarını ele aldığı tek kitabı olan Hasretinden Prangalar Eskittim’i değerlendirdi.
Projenin ikinci etkinliği olan “Cahit Sıtkı Tarancı ve Otuz Beş Yaş” başlıklı söyleşi, Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Doğramacıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Söyleşide Doğramacıoğlu; yaşama sevinci, aşk, ölüm, yalnızlık gibi zengin kelime dünyasını şiirleriyle harmanlayıp barış, sevgi ve huzur dolu bir memleketin özlemini duyan Cahit Sıtkı Tarancı’nın hayatından, eserlerinden ve etkilendiği önemli şahıslara değindi.
Projenin üçüncü etkinliği olan “Çağının Sesi ve Yorumu: Sezai Karakoç” isimli söyleşi, Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahtiyar Aslan’ın sunumuyla gerçekleştirildi. Aslan, söyleşide edebî ve düşünce hayatını “Diriliş Nesli” olarak tanımladığı gençliğin yetişmesine adayan şair ve mütefekkir Sezai Karakoç’un medeniyet algısından, şiiriyle neyi hedeflendiğinden ve onun edebî düşüncelerinden bahsetti.
Projenin dördüncü etkinliğinde Üniversitemiz Sosyoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Mücahid Dalkılıç, “Ziya Gökalp ve Kızılelma” isimli söyleşisini gerçekleştirdi. Dalkılıç, Ziya Gökalp’in hayatından, sosyoloji ve edebiyat alanlarına katkılarından, Turan ve Türkçülük düşüncesinden, Kızılelma’nın mitolojik ve tarihî anlamından ve bu kavramın Ziya Gökalp’in eserlerine nasıl yansıdığından bahsetti.
Projenin son etkinliğinde ise Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkçe Eğitimi bölümü öğrencileri tarafından “Şiirden Hayata: Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmed Arif ve Sezai Karakoç” Paneli gerçekleştirildi. Öğrenciler, farklı şiir ve düşünce dünyasına sahip olmakla birlikte hepsinin temel ideolojisi vatan ve insan sevgisi olan Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı, Sezai Karakoç ve Ahmet Arif’e dair izlenimlerini aktararak dört şairden çeşitli şiirler ses seslendirdiler.


