Dr. Öğr. Üyesi Maşkaraoğlu “TRT Radyo 1 / Günaydın Türkiye Programı”na Konuk Oldu

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Seher Maşkaraoğlu, “TRT Radyo 1 / Günaydın Türkiye Programı”na konuk olarak Türk Dil Bayramı hakkında konuştu.

Maşkaraoğlu, Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 tarihinde yayınladığı fermanda “Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve divanda ve mecalis ve seyranda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler”. diye emrettiğini belirtti. Bu fermanın Türkçenin yazı dili, devlet dili olmasında, gelişmesinde, gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir dönüm noktası olduğunu aktardı. 747 yıl önce yaşanan bu tarihî olayın “Türk Dil Bayramı” adıyla kutlandığını ifade etti.

1071 Malazgirt Savaşı’yla Anadolu’nun kapılarının Oğuz Türklerine açıldığını ve Anadolu Oğuzcasının neredeyse iki yüzyıl boyunca konuşma dili olarak kullanıldığını söyleyen Maşkaraoğlu, Beylikler Devri’nde Anadolu Beyliklerinin başında bulunan Türkmen Beylerinin bilinçli bir tutumla Türkçeyi egemen kılma mücadelesi verdiklerini anlattı. Anadolu’da devlet adamları sayesinde Türkçenin yazı dili olduğunu aktardı. 747 yıl önce dikilen Türkçe bayrağına sahip çıkmamız gerektiğinin altını çizdi.