Üniversitemizde “Vefatının 87. Yıl Dönümünde Mehmet Âkif” Başlıklı Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda, Dil ve Edebiyat Topluluğunun katkıları ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Kanter’in sunumlarıyla “Vefatının 87. Yıl Dönümünde Mehmet Âkif” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başlayan programda sunum yapan Kanter, dinleyicileri selamlayarak konuşmaya başladı. Kanter, Mehmet Âkif Ersoy’u devir, şahsiyet ve eser üçgeni bağlamında ele aldı. Âkif Ersoy’u incelerken onu devrinden ve mizaç özelliklerinden bağımsız bir noktada değerlendiremeyeceğimizi ifade etti. Babasının ölümünün ardından Ziraat Mektebi’nden veteriner olarak mezun olan Ersoy’un Anadolu ve Rumeli’de görev alması hasebiyle oraları iyi gözlemleyebilmiş olduğuna ve bunu da eserlerine yansıtabildiğine değindi.

Ersoy’un halkını uyandırma; mücadelenin önemini onlara aksettirme gibi bir vazife edindiğinin altını çizdi. Mehmet Âkif Ersoy’un eserlerine ve onları hangi amaçlarla ve hangi şartlarda yazdığına değindi. Vefatının seksen yedinci yıl dönümünde bizlere düşen en önemli görevin onun karakterini anlamak ve yazdıklarını bu bağlamda yaşatmak olduğunu aktardı.