Dr. Öğr. Üyesi Serdar Türker, TRT Çukurova Radyosu’na Konuk Oldu

 

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Serdar Türker, TRT Çukurova Radyosu “Akdeniz’den Toroslara” programına konuk oldu.

Türker; narda meyve çatlamasının genellikle meyve olgunlaşma döneminde ve sonrasında görülen bir olay olduğunu; meyve çatlamasının, temelde kabuğun iç gelişme basıncına dayanamayıp ani bir şekilde yırtılmasıyla oluştuğunu ifade etti. Çatlamayı önlemek için nar meyvelerinin erken hasadının ise, meyvelerin kalitesini düşürdüğünü, tam olgunluğu beklemenin ise, yetiştiriciyi meyve çatlaması ile karşı karşıya bıraktığını, hatta verimin büyük bir kısmının elden çıkmasına sebebiyet verdiğini belirtti.

Narda meyve kabuğunun çatlamasına sebep olan pek çok faktör olduğunu ifade eden Türker, narda gübreleme programı hazırlanırken; dengeli bir program uygulanması ve bunun yanında düzenli bir sulama programı oluşturulup ağaçları su stresine girdirilmemesi gerektiğini; bunun için de en uygun yöntemin damlama sulama olduğunu ifade etti. Ayrıca kabuk çatlaması ile hasat döneminde meydana gelen yağış arasında pozitif bir ilişkinin olmasından dolayı, bu dönemde meydana gelen yağışların meyve yüzeyiyle temasının kesilmesinin de çatlama oranının azaltılabileceğini aktardı. Nar meyvelerini yağmurun zararlarından fiziksel olarak koruyan suya dayanıklı örtüler kullanılabileceğini; örtüye ilave olarak çatlamanın engellenmesi amacı ile uygulanan diğer bir kültürel uygulamanın da gelişim düzenleyicilerin kullanılması olacağını söyledi.