Üniversitemizde “Narda Meyve Çatlamasının Nedenleri ve Çözüm Yolları” Başlıklı Seminer Düzenlendi
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Serdar Türker tarafından Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda, “Narda Meyve Çatlamasının Nedenleri ve Çözüm Yolları” isimli seminer sunumu gerçekleştirildi. Seminere Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Dede, Ziraat Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.
Türker, seminerde “Narda Meyve Çatlamasının Nedenleri ve Çözüm Yolları” ile ilgili bilimsel veriler paylaşarak öğrencilere ve öğretim elemanlarına bilgiler verdi. Narda meyve çatlamasının genellikle meyve olgunlaşma döneminde ve sonrasında görülen bir olay olduğunu; meyve çatlamasının, temelde kabuğun iç gelişme basıncına dayanamayıp ani bir şekilde yırtılmasıyla oluştuğunu ifade etti. Çatlamayı önlemek için nar meyvelerinin erken hasadının meyvelerin kalitesini düşürdüğünü; tam olgunluğu beklemenin ise, yetiştiriciyi meyve çatlaması ile karşı karşıya bıraktığını, hatta verimin büyük bir kısmının elden çıkmasına sebebiyet verdiğini belirtti. Narda meyve kabuğunun çatlamasına sebep olan pek çok faktör olduğunu ifade eden Türker, yapmış olduğu bu sunumda çatlamaya sebep olan faktörleri sıraladı ve alınması gereken tedbirleri dinleyicilere aktardı.
Soru-cevap bölümünün ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Dede tarafından Türker’e teşekkür belgesi takdim edildi.