Rektörümüz Karacoşkun, Ankara’da Düzenlenen 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'ne Katıldı

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi.

Törene, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Halil Aldemir, Prof. Dr. Mehmet Ali Yıldırım ile Öğr. Gör. Ali Genç, Öğr. Gör. Kadir Polat ve Arş. Gör. Nisa Yağmur Bozok katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, açılış konuşmalarında, üniversitelerimizin 2022-2023 akademik yılının ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni etti. Covid-19 salgınının etkisinin önemli ölçüde azaldığı bu dönemde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yüz yüze yapılması kararının alındığını; kurumların, dijital öğretim araçlarından da istifade ederek bu yıl, salgından önceki gibi yerleşke ve külliyelerinde öğrencileri misafir edeceklerini vurguladı. Türkiye’nin her ilinde bir üniversitenin kurulmasının, Türkiye’nin yükseköğretim kapasitesini genişlettiğini ve böylelikle vatanın dört bir yanında daha fazla öğrencinin yükseköğretime erişebildiğini aktardı. Ülkemizde son yirmi yılda yükseköğretim imkânlarının çoğalması, yeni üniversitelerin açılması ve kontenjanlardaki son düzenlemeler ile yükseköğretime erişimde kayda değer artışlar gerçekleştiğini anlattı.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan konuşmasında, insanlığın, son birkaç yıldır salgınla başlayan, ekonomik sorunlarla ve sıcak çatışmalarla devam eden buhranlı bir dönemden geçtiğini belirtti. Hemen her gün, dünyanın farklı bir köşesinde patlak veren yeni krizlere gözlerimizi açtığımızı ifade eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan, İkinci Cihan Harbi sonrasında galiplerin çıkarlarını korumak gayesiyle inşa edilen küresel sistemin, son 70 yılın en büyük sarsıntılarından birini yaşadığını aktardı. Dünyanın geri kalanının canı, kanı, gözyaşı, yeraltı kaynakları pahasına bir avuç mağrurun refahını devam ettirmek üzerine kurulu bu çarpık yapının kökünden çatırdadığı değerlendirmesinde bulundu.

Her krizin risklerle, tehditlerle birlikte fırsatları da beraberinde getirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanımız Erdoğan, hazırlıklı olanlar için kriz anlarının aynı zamanda yeni bir dönemin muştusu, daha aydınlık günlerin müjdecisi olduğunu; Türkiye’nin, son 20 yılda hayata geçirdiği projeler, yatırımlar, reformlarla işte bugünlere hazırlık yaptığını anlattı.

Türkiye'nin son 20 yılda yükseköğretimde kalitenin ve fırsat eşitliğinin artmasında gözle görülür bir başarıya imza attığına dikkati çeken Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Türkiye'nin yakaladığı başarıyı uluslararası raporların da teyit ettiğini anlattı.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, geçen hafta OECD tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'nin son 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim mezun oranını yüzde 348 artırarak oran itibarıyla ilk sırada yer aldığını dile getirdi. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 20 yıl önce 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretimde net okullaşma oranının yüzde 13 civarındayken bugün aynı rakamın yüzde 45'e ulaştığını ifade etti.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, çeşitli sebeplerle eğitimini yarıda bırakan öğrencilere yeniden üniversitelerin kapısını açtıklarını hatırlatarak, ayrıca 50/d kapsamında doktorasını tamamlamış akademisyenlere mezuniyetleri sonrası 1+1 yıl şeklinde çalışma imkânı getirdiklerini anımsattı.

Açılış konuşmalarının ardından, üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında verilen “YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri”, ödül almaya hak kazanan akademisyenlere ve üniversitelere verildi.