Dr. Öğr. Üyesi Hasan Yenidoğan, TRT GAP Radyosu’na Konuk Oldu

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Hasan Yenidoğan, TRT GAP Radyosu’nda “Mezopotamya Altın Topraklarda Yolculuk” Köşesine Konuk Oldu

Yenidoğan, “Orta Çağ’da Kilis ve Çevresindeki Ticaret Yolları ve Bu Yolların Önemi” başlığı altında yolları meydana getiren unsurlar, günümüzde kullanılan yolların tarihi, devletlerin yolların inşa, bakım ve güvenliğine gösterdiği özen ve bölgedeki yolların teknik özellikleri hakkında bilgiler verdi. Ardından kroniklerden kesitler paylaşarak Kilis ve çevresinin Orta Çağ’daki önemi üzerinde duran Yenidoğan; Kilis’te üretilen en önemli tarım ürünlerinin bugün de olduğu gibi zeytin, ceviz, fıstık ve üzüm olduğunu ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Yenidoğan, Kilis’in Antakya, Tarsus, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya gibi önemli ticaret merkezlerinin Halep’e giden ticaret yollarına yakınlığından bahsetti. Ayrıca Kilis’ten yola çıkan bir kervanın Akdeniz’i Orta Anadolu’ya bağlayan en önemli geçitlere sahip olan Tarsus’a hangi güzergâh üzerinden ulaştığını anlattı ve Kilis’in güneydoğusunda yer alan Menbic ile Tarsus arsındaki mesafenin yaklaşık 450 km olduğunu söyledi. Avâsım, Sugûr ve el-Cezîre bölgelerinin Kilis için önemi üzerinde duran Yenidoğan, Malatya-Halep, Kayseri-Halep, Tebriz-Halep ve Halep-İstanbul güzergâhları hakkında bilgiler aktardı.