Üniversitemizde “Ahlak Felsefesi” Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi
Üniversitemizde, 2021-2022 bahar yarıyılı felsefe etkinliklerinin dokuzuncusu, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necati Demir tarafından, “Ahlak Felsefesi” başlıklı söyleşi ile gerçekleştirildi.
Ahlak kelimesinin terim anlamının, genel olarak, insanın duygu, düşünce, davranış ve tutumlarının yanlış veya doğru oluşunu belirleyen ilkesel yargılar sistemi olduğunu belirtti. Ahlak anlayışının temelinin, tek bir erdeme değil birçok erdeme dayandığını; bunların da aklın erdemi bilgelik/hikmet, arzunun/iştihanın erdemi cesaret ve ruhun erdemi olan ölçülülük olduğunu vurguladı. Adalet erdeminin ise bilgelik, cesaret ve ölçülülük erdemlerinin uyumlu birlikteliği ile oluştuğunu aktaran Demir; bilgeliğin zihnin, cesaretin kalbin, ölçülülüğün ise de ruhun adaleti olduğunu ifade etti.
Demir, bir insanın iyilik yaptığında gönlünde sevinç, kötülük yaptığında üzüntü duyabildiği ölçüde ahlaki duyarlığa sahip olduğunu anlattı. Bu hassasiyetin aynı zamanda mümin kişilerin de önemli bir niteliği olduğunu vurguladı.
Söyleşi soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.