Üniversitemizde “Okullarda Güncel Rehberlik Uygulamaları” Başlıklı Konferans Gerçekleştirildi

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi PDR Topluluğunun düzenlediği, Uzman Psikolojik Danışman M. Bahadır Koşar’ın  konuşmacı olduğu "Okullarda Güncel Rehberlik Uygulamaları" başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Konuşmasına eğitimde rehberlik hizmetlerinin nispeten çok yeni olduğuna dikkat çekerek başlayan Koşar, geçmişten günümüze rehberlik anlayışının nasıl değiştiğine değindi. Ardından günümüzde eğitimde rehberlik hizmetlerinin problem çözme odaklı olmaktan çok önleyici ve gelişimsel bir yaklaşımla uygulandığını ifade etti. Buradan hareketle, eğitsel rehberliğin yerini akademik gelişime, mesleki rehberliğin yerini kariyer gelişimine, kişisel-sosyal rehberliğin ise yerini sosyal-duygusal gelişime bıraktığını ifade eden Koşar, öğretmenlerin gelişimsel rehberlik uygulamalarındaki rollerine dikkat çekerek günümüz çağdaş eğitim sistemi içinde akademik gelişime çok fazla vurgu yapıldığı ve  çocukların yaşam becerilerini öğrenemedikleri için mutsuzluk sıralamasında gençlerimizin ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Koşar, çağdaş eğitimciler olarak öğretmenlerin sadece akademik gelişime ve akademik başarıya odaklanmayarak çocukları sosyal-duygusal olarak desteklemeleri gerektiğini vurguladı.

M. Bahadır Koşar, son olarak, modern dünyada yaşam becerilerinin artık aile içinde veya toplumsal örfler aracılığı ile öğrenilmediği için okullarda sistemli bir şekilde yaşam becerileri kazandırma konusunda etkili çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.