Dr. Öğr. Üyesi Akın Tercanlı, TRT GAP Radyosu’na Konuk Oldu

Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Akın Tercanlı, TRT GAP Radyosu’nda “Mezopotamya- Altın Topraklarda Yolculuk” köşesine konuk oldu.

Tercanlı, 1672 yılında Evliya Çelebi’nin Kilis’e geldiğini ve Tekke Camii başta olmak üzere pek çok yeri gezdiğini; buralarla ilgili bilgiler verdiğini ifade etti. Evliya Çelebi’nin Tekke Camii için, “padişahlara özgü bir camii” ifadesini kullandığını; o dönemde tekrar böylesini yapabilecek bir mimarın bulunamayacağını belirttiğini söyledi.

Klasik Dönem Osmanlı Mimarisi özelliklerinin görüldüğü caminin 1553 yılında Kilis Sancak Beyi Canbolat Bey tarafından yaptırıldığına ilişkin bilgiler olduğunu belirten Tercanlı, yapının planında Mimar Sinan’ın etkili olduğu söylenmiş olsa da bu bilginin teyit edilebileceği bir kaynak olmadığını ifade etti.

Tercanlı, kubbesinin on dört metreyi aşan bir çapa sahip olmasının Tekke Camii'ni  Kilis’teki diğer camilerden ayıran en önemli özelliklerden biri olduğunu, özgün süslemelerinin ve ustalık eseri taş işçiliğinin de onu ön plana çıkaran diğer özellikler olduğunu belirtti.

Tercanlı konuşmasının devamında  Tekke Camii'nin mimari özelliklerinden ayrıntılı olarak bahsetti.