“Kıraathane Söyleşileri”nin 35’incisi Gerçekleştirildi

 

Üniversitemiz “Kıraathane Söyleşileri”nin otuz beşincisi, “Mülteciliğe Tutulmak” başlıklı söyleşi; Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Deniz Cengiz’in yönlendiriciliği ve Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Fatih Güloğlu’nun sunumlarıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi. 

Sunumuna dinleyicileri selamlayarak başlayan Güloğlu, fenomenolojik refleksiyonun mültecilik üzerinde uygulanmasını içeren çalışması hakkında bilgi verdi. Mülteciliğin fenemonolojik bir refleksiyona tabi tutulduğunda ortaya çıkacak cevaplar üzerinde durduğunu belirten Güloğlu mültecilik tecrübesi yaşayan kişilerin çalışmanın ana nesnesi olduğunu ifade etti. Mülteciliğin özü üzerinde duran Güloğlu, mültecilikte nesneleştirilmiş ilişkiden ziyade bir karşılaşmanın söz konusu olduğunu ifade etti.

Güloğlu, çalışmasında kullandığı fenemonoloji ve refleksiyon kavramlarını açıkladı. Neoma ve noesis ya da neotik kavramlarından hareketle mülteciliği anlatan Güloğlu; yönelme süreci ve anlama ile atıfta bulunma sürecine değindi. Neomanın nesne kısmı olduğunu; noesisin ise anlam kısmını oluşturduğunu ifade etti ve çalışmasının bu uğraklara karşılık gelen yönlerine değindi. Mülteciliğe tutulmanın ise mültecilikten zihnini alamama, ona âşık olma anlamına geldiğini; bir tür düşüş, durakalma, eksilme bağlamında kullandığını belirtti. Bu tutulmanın onları tehlikeye açık duruma getirdiğini anlattı. 

Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.