Üniversitemizde Kilisli Muallim Rıfat Bilge’yi Anma Programı Gerçekleştirildi

Üniversitemize bağlı Kilis Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KİTAM) Kilisli Muallim Rıfat Bilge’yi Anma Programı, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden KİTAM Müdürü Doç. Dr. Fatih Bektaş’ın yönlendiriciliği ve Dr. Öğr. Üyesi Selvi Demir’in sunumlarıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Konuşmasına, Kilisli Muallim Rıfat’ın önemli ilim adamları arasında yer almasını sağlayan, Türk dili, kültürü ve tarihinin nâdir eserlerinden biri olan Divânu Lugâti’t-Türk’ün nasıl keşfedildiğini açıklayarak başlayan Demir; bu konuda büyük bir rolü olan Ali Emîri Efendi ile ilgili bir anekdot da paylaştı. Ardından bir kültür hazinesi olarak nitelendirilen Divânu Lugâti’t-Türk’ün içeriğine ve yayımına dair bilgiler verdi.

Demir, çok kıymetli eserlerin tanzimi, tahsisi ve neşri sorumluluğunu alan Kilisli Muallim Rıfat Bilge’nin hayatına, almış olduğu eğitime, muallimliğine ve ilim dünyasına kazandırdığı çok sayıdaki eserlerine dair açıklamalarda bulundu.

Rıfat Bilge’nin niçin “Kilisli” ve “Muallim” unvanlarını kullandığına dair bilgiler paylaşan Demir, konuşmasını Kilisli Muallim Rıfat Bilge’nin Kilis için yazdığı şiirleriyle sonlandırdı.