“Uluslararası İslam Düşünce Geleneğinde Din-Bilim İlişkisi”Sempozyumu

Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

 

Kilis 7Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ve Kilis Valiliği, Kilis Belediyesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı Kilis İl Müftülüğü tarafından desteklenen XXIV.İlahiyat Fakülteleri Kelam Ana Bilim Dalı Koordinasyon Toplantısı ve “Uluslararası İslam Düşünce Geleneğinde Din-Bilim İlişkisi” sempozyumu, 20-21 Eylül 2019 tarihleri arasında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış oturumuna Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi BULUT, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan KARACOŞKUN, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim KILAVUZ ve Vali Yardımcısı Osman DEMİR katılarak teşrif ettiler. Açılış konuşmaları Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Doğan KARACOŞKUN,Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim KILAVUZ ve İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve sempozyum koordinatörü Doç. Dr. Halil ALDEMİR tarafından yapıldı.

 

Rektör Karacoşkun, Kilis'in artık olması gerektiği gibi ilmiyle anılması gerektiğini ve üniversite olarak da bunun için çalıştıklarını belirterek,sempozyumdan çıkacak sonuçların bilim dünyasında Kilis 7 Aralık Üniversitesinde ve Kilis ilinde yapılan bir toplantının neticeleri olarak ulaşacak olmasının önemine değindi.Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz isesempozyumun düzenlenme amacından bahsettikten sonra, Türkiye’nin her karış toprağının önemini vurgulayarak coğrafi anlamda zor şartlardaki bölgelerde bu toplantıların yapılmasının gerekliliği üzerinde durdu.

 

Sempozyumda; Hz. Peygamber döneminden başlayıp günümüze kadar gelen İslam Medeniyeti’nde din-bilim ilişkisi irdelendi. Bu bağlamda din ile bilimin alanları, din ve bilimin çatışıp çatışmadığı, din ve bilim arasında çatışma gibi görünen durumlarda izlenilecek yöntem vb. konularda farklı ülkelerden katılan bilim insanları tebliğ sundu. Sunulan tebliğlerin müzakereleri yapıldı. Tebliğ ve müzakereler, katılımcıların soru, yorum ve değerlendirmelerine açık bir şekilde icra edildi.

 

Farklı ülkelerden 49 üniversite ve kuruma mensup 185 akademisyenin ve ülkemizde Kelam Ana Bilim Dalı’nın öncü isimlerinden Prof. Dr. Şerafettin Gölcük başta olmak üzere alanın duayen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum büyük bir ilgiyle takip edildi. İki gün boyunca devam eden sempozyumda alanında uzman akademisyenler sunumlarını gerçekleştirdi.

 

Sempozyumun ilk gününün akşamında Türk Sanat Musikisi Dinletisi, ikinci gününün akşamında ise Türk Halk Müziği Dinletisi gerçekleştirildi. Sempozyum 21 Eylül Cumartesi günü VII. oturumda gerçekleşen “Koordinasyon ve Değerlendirme”toplantısının ardından yapılan şehir gezisi ile son buldu.