Kilis 7 Aralık Üniversitesi
E-Kıraathane Söyleşisi: Korona Süreci ve İnsanlığın Anlam Arayışı

 

E-kıraathane söyleşilerinin dördüncüsü, 17. Diyanet İşleri Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü kurucusu Prof. Dr. Mehmet Görmez’in konuşmacı olarak katılımlarıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Halil Aldemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun’un açılış konuşmalarıyla başladı. Rektör Karacoşkun, Ramazan ayını uğurlamakta olduğumuz bugünlerde Sayın Görmez’in Üniversitemiz tarafından düzenlenen bu etkinliğe teşrifleri sebebiyle mutluluğunu ifade etti. Bununla birlikte içerisinde bulunduğumuz sürecin sosyal ve psikolojik sonuçlarını iyi bir şekilde anlamamız gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Görmez ise söyleşisine ilk olarak insanın varoluş ve anlam arayışı, onun diğer tüm yaratılanlardan farklılık gösteren özelliği olduğunu söyleyerek başladı. İnsanın vicdanı ve fıtratıyla anlam arayışı içerisinde olmasının, onun yaratılışından kaynaklanan bir özelliği olduğunu söyledi. Yine Peygamberlerin gönderiliş gayesi ve kutsal kitapların hitabı, insanın bu anlam arayışı içerisinde onu doğru ve hakikate yönlendirme işlevi göstermiştir.

Görmez; yaşanan pandemi, salgın, deprem gibi hadiselerin insanlık âleminde milat kabul edildiğini ve tarihin hızlanmasına neden olduğunu içerisinde bulunduğumuz pandeminin de gündelik hayatımızın tamamen farklılaşmasına, sosyal ve ekonomik hayatın değişmesine, bayram namazının dahi kılınmasına mani olduğunu ifade etti. Pandemiyi de ruh dünyamız ve anlam arayışımız açısından iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Görmez; Jüstinyen Vebası, Kara Veba ve Lizbon Depremi gibi olayların kendi dönemlerindeki toplumsal yapılara etkide bulunarak tarihî sürecin değişmesine neden olduğunu söyleyerek bu olumsuz hadiselere yönelik dinî söylemin dinî kurumlara zarar verdiğini din, bilim, felsefe çatışmasına ve ayrışmasına neden olduğunu söyledi. Bütün bu hadiselerde bilimin açıklayıcı, felsefenin düşündürücü, dinin ise anlamlandırıcı rolünün unutulmaması gerektiğini ifade etti. Nihai anlamı ve metafizik ilişkiyi belirleyen unsurun din olduğunu bu nihai anlamı ifade etmede “İlahi Ceza” kavramına hızlıca girilmemesi gerektiğine değindi. Bu doğrultuda Hz. Ömer döneminde yaşanan veba salgını sırasında binlerce sahabenin vefat ettiğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Yine yaşanan tüm süreç içerisinde tabiatın tahrip edildiğini, doğanın ve yaratılan tüm canlıların fıtratlarına müdahale edildiğini ve bu müdahalelerin kâinatla ilgili ayetlere dikkat edilerek düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Bu yaşanan olayların da gösterdiği gibi tabiatın sahibinin insan olmadığını ve  insanlığın tabiatla yeni bir sözleşme yapma zamanının geldiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mehmet Görmez’in söyleşisi, soru cevap bölümüyle sona erdi.