Üniversitemizde "Şair Gözüyle Dünya-İnsan ve Hikâye" Başlıklı Konferans Gerçekleştirildi

 

Üniversitemiz Dil ve Edebiyat Topluluğu tarafından, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda, “Şair Gözüyle Dünya-İnsan ve Hikâye” başlıklı konferans tertip edildi. Programda, Şair-Yazar A. Ali Ural, şair gözüyle dünya; Psikolog-Yazar Hümeyra Yabar ise insan ve hikâye hususunda bilgiler verdi. 

Ural, sanatın ve edebiyatın dünya/nesne/eşya üzerinde yaptığı değişimlere, yazar ve şairlerin eserlerinden örnekler vererek değindi. Sıradan bir nesnenin/eşyanın şair ya da sanatçı eliyle yeni bir anlam kazandığını ifade eden Ural; Melih Cevdet Anday'ın "Rahatı Kaçan Ağaç" şiirinde sıradan bir ağacın şairin ondan bahsetmesi ve ona aşk ile ilgili bir kitap vermesiyle ağacın varlığının değiştiğini ifade etti. Hemen bütün şiirlerinde ölümü dile getiren Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Gün Eksilmesin Penceremden" şiiriyle sıradan bir pencerenin artık bakışın dışarıya, ışığın içeriye girdiği bir menfez olmaktan çıktığını ve yaşama sevincinin içeri girdiği bir yer olduğunu aktardı. Yine Necip Fazıl'ın kalemiyle sıradan bir taşın şairi bağrına basan bir anneye dönüşebileceğini ifade etti.

İnsan ve hikâye ilişkisine değinen Psikolog-Yazar Hümeyra Yabar ise herkesin bir hikâyesinin olduğuna ve insanların kendi hayat hikâyelerini başkalarına anlattıklarında/aktardıklarında ruhsal manada bir rahatlama yaşadıklarına değindi. 

Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.