Üniversitemizde “Özel Eğitim Bağlamında Türk Millî Eğitim Sistemi Üzerindeki Yerli ve Yabancı Etkiler” Başlıklı Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda, Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Hazır’ın sunumlarıyla, “Özel Eğitim Bağlamında Türk Millî Eğitim Sistemi Üzerindeki Yerli ve Yabancı Etkiler” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Konferansa, Üniversitemiz öğretim üyeleri, lisans öğrencileri ve Kilis İl Millî Eğitim Şube Müdürü Ali Bülent Çolak katıldı.

Hazır, Osmanlı İmparatorluğunda yer alan özel eğitimle alakalı çalışmaları II. Mehmet dönemindeki Enderun Okullarından başlayarak ele aldı. 19. yüzyıldaki Maarif Nazırlığının uygulamalarına, ağırlıklı olarak Fransızların ve diğer ülkelerden gelen kişilerin açtığı okullardaki özel eğitim uygulamalarına değindi. Sonrasında da Cumhuriyet dönemindeki beş yıllık kalkınma planları, Millî Eğitim şura raporları, çıkarılan yasalar ve bu alınan kararların getirdiği uygulamaları aktardı. Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Ulusal Eylem Planı (2022-2026) ve Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerini dinleyicilerle paylaştı ve Türkiye Cumhuriyeti olarak bu hedefleri yerine getirebilmek için ne gibi çalışmalar yapılabileceği ile ilgili bazı önerilerde bulundu.

Konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.