Rektörümüz Karacoşkun, Ankara’da Düzenlenen 2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'ne Katıldı


 
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, 2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi.

Törene, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Doç. Dr. Mustafa Kazancıoğlu, Doç. Dr. Elif Kazancıoğlu, Doç. Dr. Bekir Bülent Arpacı, Dr. Öğr. Üyesi Tuba Bıyıkbeyi, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Hümeyra Koç katıldı. 

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmalarında, “Üniversite sayısını 76’dan 208’e çıkartarak isteyen her gencimizin evine en yakın yerde yükseköğrenime katılmasının yolunu açtık. Üniversitelerimiz vasıtasıyla bilginin, kültürün ve bilimin 81 vilayetimizin tamamına yayılmasını kolaylaştırdık” dedi. Üniversitelerin, birer bilim yuvası olmalarının yanında, öğrencilerin entelektüel gelişmelerine katkı sunan, yeteneklerini keşfetmelerini sağlayan, geleneklere sahip evrensel kurumlar olduğunu belirterek, "Üniversiteler, yetiştirdiği nesillerle bir memleketin hem talihini hem tarihini değiştirir. Beşeri, ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifi olan üniversiteler, ülkeler açısından uluslararası düzeyde rekabetin itici gücünü oluşturur." diye belirtti.

Üniversitelerin, araştırmaları ve ilmi keşifleriyle öne çıkarak, insanlığın ortak bilgi hazinesine katkı yapıyor ve yetiştirdikleri bilim adamlarıyla isimlerinden söz ettiriyorsa hem milletin hem de devletin güvende olacağına işaret eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan, bunların herhangi birinde sıkıntı varsa olumsuz sonuçları toplumun tüm fertlerinin hissedeceğini kaydetti.


Cumhurbaşkanımız Erdoğan, yükseköğretimi herkes için erişilebilir kılarken diğer taraftan da buna uygun kurumsal altyapıyı oluşturduklarını, bu sayede 2002'de yüzde 14 olan yükseköğretimde net okullaşma oranının, 3 kattan fazla artışla 2023'te yüzde 45'e yükseldiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 7 milyonun üzerindeki öğrenci sayısıyla, Avrupa'da yükseköğretim alanında kayıtlı öğrenci sayısı bakımından Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tam 198 ülkeden gelen 340 bine yakın öğrenciyle dünyada en fazla uluslararası öğrencinin bulunduğu ilk 10 devlet arasındayız. Yükseköğretim alanındaki genişlemeye paralel olarak akademisyen sayımızı da artırdık. Bundan 22 sene önce 70 bin olan toplam öğretim elemanı sayısı 3 kat artışta bugün 184 binin üzerine çıktı. Öğretim üyesi sayısında da benzer bir durum söz konusudur. Profesör sayımızı 9 bin 396'dan 32 bin 488'e, doçent sayımızı 5 bin 367'den 20 bin 768'e, doktor öğretim üyesi sayımızı ise 11 bin 190'dan 71 bin 700'e ulaştırdık. Öğrenci sayımız çoğalırken doktor, akademisyen istihdamımız da sürekli artış göstermiştir. Toplam öğretim elemanlarının yüzde 46'sının kadın olması bizim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır."

Depremzede öğrencilerin eğitimlerinin kesintiye uğramaması için gereken her türlü gayretin gösterildiğini belirten Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle depremzede öğrencilerin katkı payı ödemesinden muaf tutulduğunu, ödeme yapanların ücretlerinin iade edildiğini bildirdi.

Deprem bölgesinde ikamet eden adaylara bu bölgedeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25'lik ek kontenjan tanımlandığını dile getiren Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'daki öğrencilerin farklı illerdeki devlet üniversitelerinde 1 yıl süreyle özel öğrenci olarak öğrenim hayatlarını sürdürmelerine imkân sağlandığını, diledikleri takdirde bir yıl kayıt dondurma hakkı verildiğini anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından, üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında verilen “YÖK 2023 Üstün Başarı Ödülleri”, ödül almaya hak kazanan akademisyenlere ve üniversitelere verildi.