Üniversitemiz KODAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Efe

TRT Haber’de İdlip Konulu Canlı Yayına Katıldı

Üniversitemiz Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (KODAM) Müdürü ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Efe, TRT Haber’in Hatay Cilvegözü Gümrük Kapısında gerçekleştirdiği canlı yayına katılarak İdlib’te yaşanan gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Canlı yayınlanan programın ilk bölümünde Sayın Cumhurbaşkanımızın İdlib’e yönelik açıklamaları değerlendirilirken, programın ikinci bölümünde İdlib’te yaşanan krizin güvenlik ve insani boyutları ele alındı.

Efe, Soçi Mutabakatı neticesinde Türkiye tarafından İdlib ve etrafında oluşturulan gözlem noktalarının Suriye’de siyasi sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesindeki önemine vurgu yaptı. Ayrıca Türkiye’nin bu noktalarda görev yapan Türk askerinin güvenliğinin sağlanması hususundaki kararlığından ve rejimin sivilleri, sivil altyapıyı hedef alan saldırılarını bir an önce bırakarak Soçi Mutabakatı sınırlarına geri dönmesindeki ısrarının öneminden bahsetti. Bunlara ek olarak İdlib’te Rusya’nın desteği ile Esed rejimi tarafından tırmandırılan gerilimin insani boyutuna değinen Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Efe, Türkiye’nin yeni bir sığınmacı hareketliliğinin oluşturacağı baskıyı ve külfeti tek başına omuzlamak istemediğini belirtti.