Konferans: “Suriye’deki İç Çatışmalar ile 15 Temmuz İlişkisi”

Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri çerçevesinde valilik, belediye, üniversite ve TÜGVA organizasyonunda bir konferans gerçekleştirildi.

Gazeteci-Yazar Merve Şebnem Oruç’un konuşmacısı olduğu “Suriye’deki İç Çatışmalar ile 15 Temmuz İlişkisi” başlıklı konferansa, Vali Recep Soytürk, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tohumcu, Rektör Vekili Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar, il protokolü, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler izleyici olarak katıldı.

Üniversite Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Gazeteci-Yazar Merve Şebnem Oruç konuşmasına, ilk olarak Suriyelilere kapılarını açan Kilis şehrinin bu tür organizasyonlarda ortak hareket etmesinin örnek bir hareket olduğunu ve böyle bir programa davet edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Suriye meselesinin iç ve dış bağlantıları sebebiyle bizim uluslararası konularımızdan biri olduğunu belirten Oruç, bunu FETÖ meselesi ve batı ile ilişkilerimizin bozulması konularıyla da dolaylı olarak ilişkilendirdi. Özellikle ABD’nin FETÖ bağlantılı kişileri Türkiye’ye iade etmemesi, PKK’ya silah desteği sağlaması gibi nedenlerle ikili ilişkilerin olumsuzlaştığını, Türkiye’nin Suriye’de başlayan ve devam eden olaylara tam müdahale edecekken kendi içerisinde gelişen meselelerle uğraşmasının tesadüf olmadığını dile getirdi.

Konuşmacı, 15 Temmuz darbe girişiminin bir gecede gerçekleşmediğini; bunun, uzun yıllar devletin içinde oluşan illegal bir oluşumun meydana çıkma günü olduğunu; ancak halkın tek vücut halinde devletin tüm organlarıyla birlikte hareket ederek böylesi bir darbe girişimini bertaraf ettiğini ifade etti.

Konferansın ardından Merve Şebnem Oruç’a Vali Recep Soytürk çiçek takdiminde, Rektör Vekili Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar da üniversitemiz adına plaket takdiminde bulundu.