Öğrencilerimizden Hayat Kurtaran Yenilikler

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, hayatı kolaylaştıran çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek geçiş üstünlüğü olan araçların trafiğe takılmadan geçişlerini sağlayan bir sistem geliştirdiler.

Öğrenciler, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik Makinaları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nalbantoğlu, Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mikail Özçioğlu ve Arş. Gör. Necati Aksoy danışmanlığında “Öncelikli Araçlar Beklemesin” başlıklı proje kapsamında bir sistem geliştirdiler.

Kübra Önen, Burak Dinç, Erdem Ceylan, Malik Kara, Gökhan Güneş ve Faruk Cançelik adlı Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ambulans, polis aracı, itfaiye aracı gibi trafikte geçiş üstünlüğü olan araçların trafikte beklemeden geçişini sağlayacak olan sistemde, araç içerisine yerleştirilen cihazla, cihazın bağlı olduğu aracın gittiği istikametteki trafik ışıklarının yeşile, diğer ışıkların da kırmızıya döndüğünü, bu sayede de geçiş üstünlüğüne sahip araçların daha hızlı ve güvenli bir şekilde görevlerini yerine getirdiği belirtiliyor.

Hayatı kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan ve GPS’den veri alımıyla çalışan bu sistemle aracın kavşağa yaklaşma mesafesi de ayarlanabiliyor. Bu yöntemle trafik sıkışıklığına maruz kalmış araç trafikten daha az etkilenecek ve ulaşmak istediği noktaya daha hızlı erişebilecek.