“Türk Edebiyatında Çanakkale” Konferansı


 

Üniversitemiz Mühendislik-Mîmarlık Fakültesi Konferans Salonu'nda Dil ve Edebiyat Öğrenci Topluluğu’nun girişimleriyle “Türk Edebiyatında Çanakkale” konulu bir konferans düzenlendi. Çok sayıda akademisyenin de hazır bulunduğu ve Türk Muhârebe Târihi’ne altın harflerle yazılan Çanakkale Deniz Zaferi’nin konu edildiği konferansın konuşmacısı üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Fatih Kanter’di.

 

Çanakkale Zaferi ile ilgili kısa bir film gösteriminin ardından Doç. Dr. Kanter, konuşmasına Yahya Çavuş, Seyit ve Nezahat Onbaşılar ve Mustafa Kemal’in şanlı zaferlerinin yazar ve şâirlerce yazılmasının ve nesilden nesile aktarılarak yüz yıllar sonra bile anılmasının zorluğu ve önemini vurgulayarak başladı.

 

Kanter, kendilik değerleri saldırıya uğrayan toplumların varlık mücâdelelerinin edebî eserlerle bilinç düzeyine çıkabildiğini belirttiği konuşmasında aralarında A.Canip Yöntem, H.Süha Gezgin, M.Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin ve Hamdullah Suphi Tanrıöver’in de bulunduğu 30 edebiyatçının, Harbiye Nezâreti’nce varlık mücâdelemiz Çanakkale Zaferi’ni destanlaştırmaları için Çanakkale’ye gerçekleştirdikleri seferden ve akabinde topluca yayınladıkları Hitâbe-i Şükran mektubu, bireysel çalışmalara örnek olarak da Tanrıöver’nin “Gördüklerimiz” yazısı, Seyfettin’in “Bir Çocuk Aleko” hikâyesi, Yurdakul’un “Orduya Selam” şiiri gibi ürünlerden bahsetti.

 

Çanakkale Zaferi’yle ilgili geniş bir yazın külliyatının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Doç Dr. Kanter, bu konuda yapılabilecekler üzerine tavsiye ve fikirlerini paylaşarak katılımcıları bilgilendirdi.