"Sinemalı Düğünler Kilis (1960-1980)" Belgesel Filminin Galası Üniversitemizde Yapıldı
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri’nce bir proje çerçevesinde hazırlanan “Sinemalı Düğünler (1960-1980)” isimli belgesel film gösteriminin gala gecesi Üniversitemizde gerçekleştirildi. Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen film gösteriminde, Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis Milletvekilleri Mustafa Hilmi Dülger ile Ahmet Salih Dal, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Polat, Baro Başkanı Av. Muammer Fazlıağaoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Alb. Hakan Başaklıgil, İl Emniyet Müdürü Günter Şenses, İl Müdürleri, Siyasi Partilerin ve STK’ların temsilcileri ve çok sayıda izleyici hazır bulundu.
Kilis Vâlisi Recep Soytürk, ödül töreni esnasında yaptığı konuşmasında, düğünleri sinemalarda yaparak bir anda birçok işi daha az maliyetle yapmanın, Atatürk’ün de dikkatini çeken Kilisli zekâsından ileri geldiğinin altını çizdi. Vali Soytürk, filmden çok keyif aldığını belirtti ve filme emek verenlere teşekkür etti.
Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, yaptığı konuşmada milletleri millet yapan unsurların başında gelen dil, târih ve kültür birliğinin zaman ve zemîne göre değiştiğini dile getirdiği konuşmasında Türk Sineması’nın 1960’tan sonraki yükselişinin Kilis halkının ortaya koyduğu bu sosyalleşme uygulamasıyla yan yana değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dülger sözlerini kültür birliğinin unsurlarından geleneklere zarar veren teknolojik yenilgiyi kabullenmediklerini bu projeleriyle gösteren proje sorumlularına teşekkür ederek tamamladı.
Rektörümüz Karacoşkun Câhit Sıtkı Tarancı’nın “Affan Dede’ye para saydım, sattı bana çocukluğumu...” mısrâsıyla başladığı açılış konuşmasında çocukluğunda akranlarının “Düğün Sinemaları” olarak adlandırdığı, yazlık sinemalarda çekirdek çitlenip film seyredilen toplu düğün etkinliği konu edinen bu film çalışmasının, şehrin hâfızasının ortaya çıkarılması anlamında önemli olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Karacoşkun, sözlerini bu projede emeği olan herkese teşekkür ederek bitirdi.
Konuşmaların ardından Selçuk Üniversitesi Reklamcılık Bölümü hocalarından Evren Günevi Uslu’nun yönetmenliğinde çekilen belgesel film ilgiyle izlendi. Filmin izlenmesini müteakiben Doç. Dr. Aşina Gülerarslan Özdengül “Çocukluk insanın şiir hâlidir, gerisi düzyazıdır.” diyerek başladığı duygu yüklü konuşmasında, projesinin oluşmasında birinci dereceden etkili olan Kilis’teki çocukluk yıllarının güzel hatıralarına ve Kilis insanına değindi. Doç. Dr. Gülerarslan, 3 yıllık proje sürecini özetlediği konuşmasını ekip arkadaşlarına ve projeyi destekleyen herkese çok teşekkür ederek bitirdi.
Projede görev alan birçok ismin kısa teşekkür konuşmalarının ardından, verdikleri röportajla belgesel filmin gerçekleştirilmesini sağlayan Kilislilere Selçuk Üniversitesi adına Vali Soytürk ve Milletvekili Dülger tarafından plaket takdim edildi. Daha sonra da Vali Soytürk, Belediye Başkanı adına temsilcisi Mahmut Selçuk ve Rektör Karacoşkun’a filme verdikleri desteklerden dolayı, proje yürütücüleri tarafından hediyeler takdim edildi. Program, film ekibine Kilis 7 Aralık Üniversitesi adına Milletvekili Ahmet Salih Dal ve Rektör Karacoşkun tarafından teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından sona erdi.