Kıraathane Sohbetleri Başladı

 

 

Kitap Beşiği Öğrenci Topluluğu'nun organize ettiği “Kâğıt Medeniyeti” Başlıklı Kıraathâne buluşmalarının ilki düzenlendi.

 


Kilis 7 Aralık Üniversitesi Kıraathânesi’nde Orhan Okay'ın Kâğıt Medeniyeti kitabını sohbet usûlüyle değerlendirmek üzere bir araya gelen kitapseverlere hitâp eden Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Hüküm, Duhamell’den alıntılayarak “Bir virus çıksa ve hâlihazırda elimizdeki tüm kitapları yok etse ne kaybederiz?” sorusuyla başladığı konuşmasında öncelikle “kitap okuma”, aslolarak da “okuma” eylemini irdeledi.

 

Peyâmi Safâ’nın “Kâğıt her medeniyetin derisidir.” sözünün altını çizdiği ve “insanlık birikimimizin, geçmişimizin, geleceğimizin ve hattâ kalemimizin” varlığının bağlı olduğu okuma eyleminin Keynesyen Kapitalizm’in nicelik ve hız yanlısı değerlerinden uzak, Safahatvârî bir niteliğe dâir sonuçlar doğurması gerektiğini vurgulayan Dr. Hüküm, “hız ve haz medeniyeti”nden emîn olmanın ancak böyle mümkün olacağını ifâde etti.

 

“Kâğıt, ruhla maddenin temâs ettiği yerdir.” diyerek önemini belirttiği kitapları da aşan bir okuma eylemini savunan Dr. Hüküm, okumanın kitap listelerinden, hızdan ve dijitallikten özge bir sefer olduğuna, herkesin kendi seferinin sorumluluğunu taşıdığına dikkat çekti.

 

Fikir alışverişi ve temennilerle biten toplantının akabinde Dr. Hüküm ile katılımcılar kıraathâne bahçesinde çay içerken bir süre sohbet etti.