15 Temmuz Direnişinin Manevi Dinamikleri

15 Temmuz darbe girişiminin halkımız tarafından engellenmesinin 2. yıl dönümünde üniversitemizde “15 Temmuz Direnişinin Manevi Dinamikleri” konulu bir söyleşi programı gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in konuşmacı olarak katıldığı programa Belediye Başkanı Av. Hasan Kara, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun ve eşi Şehri Karacoşkun, Prof. Dr. Mehmet Görmez’in eşi Hatice Kübra Görmez, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık ve eşi Ayşe Sarıbıyık, İl Müftüsü Mahmut Karatepe ve eşi Nuriye Karatepe, il müdürleri, çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Söyleşi programına geçilmeden önce Rektörlük Sergi Salonu’nda sergilenen 15 Temmuz Resim Sergisi gezildi.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun konuşmasında, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 2. seneidevriyesinde o anları yeniden hatırlamak üzere burada bir araya geldiklerini ifade ederek “...o gecenin en yakın şahitlerinden birisi olan Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez’e bu yıl 15 Temmuz programında üniversitemizde kendilerini dinlemek istediğimizi söylediğimizde bizleri memnuniyetle karşıladılar. Ülkemizin yeniden doğuş ve varoluş tarihini anlatmak üzere aramızda bulunan Sayın Görmez’e ve tüm kıymetli misafirlerimize hoş geldiniz” sözleriyle açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Av. Hasan Kara, yaptığı konuşmada “15 Temmuz’da yaşadıklarımız için, ölüm korkusunu alıp yüreklerimize cesaret verdiği için Rabbime hamdediyorum; milletimize ise bu vatanın esas sahiplerinin kendileri olduğunu gösterdikleri için teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık, milleti ve devleti hedef alan ve İslam dünyasının son emin adası olan Anadolu topraklarına yönelik gerçekleştirilen hain darbe saldırısının arkasındaki cemaatin gelişimini, devletin ve milletin içine nasıl sızdığını izleyicilerle paylaşarak sözü Prof. Dr. Mehmet Görmez’e bıraktı.

Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, milletlerin tarihlerinde büyük mücadeleler ve büyük zaferlerden ve bu zaferleri iyi anlayabilmenin ve yorumlayabilmenin öneminden bahsederek 15 Temmuz direnişinin manevi dinamikleri üzerinde durdu. Görmez, “En büyük manevi dinamiklerden biri milletin birlik duygusuyla birleşmesi idi. O gece herkes kendi nefsiyle hareket etmedi, ben demedi, herkes ezelden beri var olduğunu bildiğimiz maneviyatıyla hareket etti. O gece tezahür eden büyük ruhun kaybolmamasını Allah’tan niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.

Program sonunda Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık’a plaketlerini Belediye Başkanı Av. Hasan Kara ile Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun takdim ettiler.