Afrin Operasyonu Sonrasında

Orta Doğu’da Değişen Dengeler Paneli Düzenlendi


Üniversitemiz ile Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (ORSAM) ortaklaşa düzenlediği ve üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Akis’in moderatörlüğünü yaptığı panele ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, ORSAM Suriye Uzmanı Oytun Orhan ve ORSAM Filistin Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Gökhan Bozbaş konuşmacı olarak katıldılar.


ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Orta Doğu politikalarında Türkiye’nin doğallaşma ve normalleşmeye öncülük ettiğini belirtti. Uysal, bölgede hangi güçlerin çıkar ilişkisi içinde olduğuna dikkat çekerken değerlerimizin farkına varmamız gerektiğini ve Batı’nın, sömürdüğü ülkeleri cahil ve yoksul bırakma politikası uyguladığını, eğitime önem vererek kendi kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmamız gerektiğini vurguladı.


ORSAM Suriye Uzmanı Oytun Orhan, Suriye’de yaşanan olayların Angajman dönemi, Adaptasyon dönemi ve Operasyon dönemi olmak üzere üç başlık altında değerlendirilebileceğini belirterek Zeytin Dalı operasyonunda, hava şartlarının olumsuzluğuna rağmen Türkiye’nin deneyimli ordu gücü sayesinde kısa sürede başarı sağladığını, bunda özellikle SİHA’nın (Silahlı İnsansız Hava Aracı) etkili olduğunu söyledi.


ORSAM Filistin Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Gökhan Bozbaş, Türkiye’nin Filistin’i tanıyan ilk ülke olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında son yıllarda hem İsrail’e hem de Batı’ya karşı doğru tepki verilmeye başlanması ile yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Bozbaş, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olmasının Amerika tarafından kabulü ve elçiliğini buraya taşıyacağını bildirmesinin bir tavır olmasına rağmen, BM’deki oylamanın önemli bir tepki olduğunu ve bunun bir başlangıç olduğunu sözlerine ekledi.