Kilis Zeytincilik Çalıştayı Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Kilis Valiliği ile üniversitemizin ortaklaşa düzenlediği Kilis Zeytincilik Çalıştayı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, Kilis Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, Kilis Belediye Başkanı Av. Hasan Kara, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, il müdürleri, üniversitemizden ve farklı üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu yaptığı açılış konuşmasında, bu çalıştay ile Kilis’te zeytincilik faaliyetlerinin masaya yatırılacağını dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz,  Türkiye’de zeytin alanları ve zeytin üreticiliği konularında bilgiler verdi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, “Üniversite Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun’un göreve geldiği günden itibaren çok önem verdiği Kilis yağlık zeytini ve Kilis horoz karası fidan üreticiliği çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Kilis Belediye Başkanı Av. Hasan Kara konuşmasında, “Memleketimizde yetiştirdiğimiz zeytinimiz marka değer olabilecek bir üründür. Kilis yağlık zeytinini üretimden pazarlamaya belirli bir noktaya getirebilirsek şehrimizi de kalkındırabiliriz." dedi ve çalıştayın hayırlı olmasını diledi.

Kilis Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan yaptığı konuşmada, “Kilis’in en önemli zirai ve ticari değerleri olan organik ve Kilis’e özgü ürün üretimini kamu olarak desteklemeliyiz. Ürettiğimiz ürün ile aldığımız para arasındaki farkı dengeleyebilmeliyiz. Bu tür çalıştayların, bu tür faaliyetlerin önemini ortaya koyması açısından faydalı olacağını düşünüyorum.” diyerek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Protokol konuşmalarının ardından, Kilisli zeytin üreticisi Abdullah Gültekin “Zeytin Tarımı Yapıyorum”, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya  “Zeytin Yetiştiriciliği ve Fizyolojisi”, Eczacı Atilla Totoş “Zeytinyağı”, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan “Zeytinyağının Sağlık ve Kozmetik Alanlarında Önemi”, İtalyan zeytinyağı uzmanı Dr. Gino Celletti ve Maria Santerelli “Zeytinyağında Aroma”, Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Engin “Zeytinin Ana Vatanı Kilis” adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Program, verilen öğle arasının ardından çalıştay gruplarının sunumları ile devam etti.