“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” Paneli

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla üniversitemizde bir panel düzenlendi.

Üniversitemiz Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Uzun’un panel başkanlığını yaptığı programa, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Ayşen Çoban ve İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Mahmut Açıkel panelist olarak katıldı.

Program, kısa bir film gösteriminin ardından, panel başkanı Yrd. Doç. Dr. Halil Uzun’un konuşmasıyla başladı. Uzun, ülke nüfusumuzun %12,5’inin engelli vatandaşlarımızdan oluştuğunu ve üniversitede eğitim alan engelli öğrenci sayısının az olduğundan bahsetti. Engelli gençlerimizin eğitimine gereken önemin verilmesi ve onların da üniversite öğrenimi görmelerinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Arş. Gör. Ayşen Çoban, konuyu teknik açıdan değerlendirerek özellikle kampüs yaşamı sırasında engelli öğrencilerin karşılaştıkları sorunlardan ve bu sorunların gerekli çevre düzenlemeleriyle çözülebileceğinden bahsetti. Çoban, engelli öğrenciler için erişilebilirliğin bir ihtiyaçtan çok, bir hak olduğunu belirtti.

Bir diğer panelist Mahmut Açıkel, üniversiteyi 50 yaşında kazanmış engelli bir öğrenci olarak, fiziksel engelin bir sorun olmadığını, asıl engelleri insanların kendi kafasında yarattığını belirtti. Açıkel, kendisine her konuda destek olan sınıf arkadaşlarına ve akademisyenlerine teşekkür ederek Kilis 7 Aralık Üniversitesinde öğrenim görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.