Dr. Öğr. Üyesi Akın Tercanlı, TRT GAP Radyosu’na Konuk Oldu

Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Akın Tercanlı, TRT GAP Radyosu’nda “Mezopotamya Altın Topraklarda Yolculuk” köşesine konuk oldu. 

Tercanlı, programda Kilis’in kadim bir şehir olduğundan; birbirinden farklı pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığından ve bu medeniyetlerin ürünlerini de mimari dokusunda yaşatmayı uzun yıllar boyunca başarabilmiş bir medeniyet olduğundan bahsetti. Kilis’in en eski tarihi mekânının, Kilis’e yaklaşık 5 km uzaklıkta arkeolojik alan olan Oylum Höyük olduğunu ifade etti. MÖ 3500-3000’li yıllara hatta daha da öncesine dair bilgileri barındıran Oylum Höyük’ün, aynı zamanda Ortadoğu’nun en büyük höyüğü olduğunu belirtti. 

Oylum Höyük’ün hemen çaprazında tarihi bir alan olarak MS 6. yüzyıla tarihlenen ve erken dönem mimarisi hakkında bilgi veren bir bazilikanın da mevcut olduğunu söyledi. Tarihi mekân noktasında İslami döneme bakıldığında ise Kilis Ulu Camii’nin, Kilis’in en eski mimari dokusunu ortaya koyduğunu ifade etti. Ulu Camii’nin çaprazında kalan bölgede Osmanlı Dönemi’nden sonra özellikle Canpolat Paşa ailesinin şehri imar faaliyetleriyle ön plana çıkan Tekke Camii olarak da bilinen Canpolat Paşa Külliyesi’nin ve çevresinin yine Kilis’in tarihi mekânlarından olduğuna değindi.

Ravanda Kalesi’nin askeri bir yapı olarak son derece önemli olduğuna dikkat çeken Tercanlı; hamamların ve geleneksel dokusunu koruyan sokakların da önemli tarihi mekânlar olarak görüldüğünü söyledi. 

Tercanlı konuşmasının devamında Kilis’in tarihi mekânları konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yapılan restorasyon çalışmaları ile de tarihi yapıların korunmaya çalışıldığını ifade etti.